10 Dingen die je al kunt regelen voordat je gaat verhuizen

 1. Begin met opruimen
  Zodra je weet dat je wilt verhuizen, kun je al beginnen met opruimen en weggeven of weggooien. Dit heeft twee voordelen: je hebt minder te verhuizen en het huis ziet er goed uit voor de verkoop.
 2. Bereid je mentaal voor
  Als je van tevoren al goed nadenkt over risico’s en mogelijke problemen of tegenslagen, kan de verhuizing zelf alleen maar meevallen. Maak een planning en een draaiboek en zorg dat je taken goed verdeelt.
 3. Bekijk je abonnementen van elektra, gas, water, tv en internet
  Wil je je abonnementen houden of omzetten? Dit is het moment om er kritisch naar te kijken. Je kunt al ruim van te voren een verhuizing doorgeven bij je maatschappij. Wil je je abonnement opzeggen, kijk naar de opzegtermijnen en maak foto’s van de eindstand. Dan heb je er meteen een datum bij.
 4. Bepaal de bestemming van de ruimtes in je nieuwe huis
  Daarna kun je gerichter inpakken en de dozen labelen.
 5. Verhuisdozen
  Start met zo veel mogelijk verhuisdozen verzamelen. Je hebt altijd meer spullen in te pakken dan je denkt. Het stapelt makkelijker als alle dozen van hetzelfde formaat zijn en helemaal dicht kunnen. Denk er ook aan om op de verhuisdozen duidelijk te vermelden wat erin zit en waar het naartoe moet. Zet dit op de bovenkant én op de zijkant van de doos. Als je hebt gestapeld, kun je de tekst dan nog steeds lezen. Je kunt ook voor elke ruimte met een andere kleur sticker werken, zodat iedereen in een oogopslag ziet waar de doos thuishoort. Als een doos meteen op de juiste plek staat, scheelt dat weer energie.
 6. Van groot naar klein wonen?
  Passen alle meubels in je nieuwe huis. Bekijk goed wat je mee wilt nemen en of het ook in je nieuwe huis past. Meten = weten.
  Houd hierbij rekening met plinten, stopcontacten, gestucte muren of vloerbedekking die er nog in komt.
 7. Maak schoon
  Houd in je planning voor de verhuizing rekening met een grondige schoonmaak van je nieuwe huis. Op het moment dat je iets schoonmaakt of van een likje verf voorziet, wordt het huis stukje bij beetje meer van jezelf.
 8. Planten in potten
  Neem elke keer dat je naar je nieuwe huis gaat alvast een kamerplant mee. In een volgepropt busje of verhuiswagen raken de bladeren van de planten gauw beschadigd.
 9. Catering
  Zet alvast een koffiezetapparaat in je nieuwe huis. Zorg dat er koffie/thee/frisdrank en wat lekkers is voor de mensen die komen helpen. En ook prettig voor jezelf!
 10. Begin met het leegeten van je vriezer
  En later ook je koelkast. Het is jammer als je voedsel bederft. Bovendien moet je koelkast 4-12 uur acclimatiseren na verhuizing. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Afhankelijk van hoe de koelkast is vervoerd (hoe meer rechtop, zonder schudden, hoe beter) is deze tijd korter of langer.