4 tips, voor het nemen van beslissingen

Ook ik kon lang wikken en wegen voordat ik eindelijk een besluit nam. Sinds de start van mijn ondernemerschap is dit met sprongen vooruitgegaan. En het goede nieuws is; oefening baart kunst. Het wordt gaandeweg echt makkelijker.

Beslissingen nemen we de hele dag door. Met de gewone dagelijkse dingen hebben we veelal geen moeite. “Neem ik nu nog een kop koffie en werk ik nog even door of ga ik eerst die klant bellen?” De grotere beslissingen kunnen zorgen voor eindeloos wikken en wegen en kunnen ons behoorlijk wat stress, oponthoud en energie kosten. De volgende dingen hebben mij geholpen hierin vooruitgang te boeken:

  1. Ik geloof niet in ‘foute’ beslissingen. Want, wat is ‘fout’? Het alternatief wat op je pad komt, kan je grootste winst zijn. Pakt het voor je gevoel toch nadelig uit, zie het als een leerproces. Dit brengt je verder. Je hebt een stap gezet. Misschien weet je nu beter waar je niet heen moet.
  2. Je mag op beslissingen terugkomen. Als iemand je overvalt met een vraag, en je hebt te snel ‘ja’ gezegd, mag je daarop terugkomen. Dat is niet makkelijk. Weet dat mensen vaak heel goed weten aan wie ze iets moeten vragen voor een ‘ja’ als antwoord. En je kunt je afvragen of iemand overvallen met een vraag wel zo netjes is.Dit soort situaties kun je tackelen door te antwoorden dat je er eerst nog even over wil nadenken en dat je er later nog op terugkomt. 😊
  3. Zorg dat je je zo goed mogelijk voelt als je de knoop doorhakt. Daarmee bedoel ik; is je bloedsuikerspiegel goed? En ben je redelijk uitgerust en rustig?
  4. Praat erover met mensen in je omgeving. Mensen waar jij je goed bij voelt. Het helpt om dingen helderder te krijgen. En soms zie ineens wel die tweede of derde weg.