Afscheid in het bijzonder

Hartelijk welkom!

Wat fijn dat u aanwezig was bij ‘Afscheid-in-het-bijzonder’ in de Grote Kerk in ’s-Hertogenbosch. Deze pagina is speciaal voor u als bezoeker.

U heeft een flyer meegekregen met een aantal vragen. Hieronder ga ik daar verder op in. Het is bedoeld om u te prikkelen en om alvast over na te denken.
Bent u zover dat u stappen wilt zetten bij het uitzoeken en opruimen van spullen en ordenen van papieren, alleen weet u niet waar u moet beginnen?
Neem contact met me op, dan doen we het samen.

“Opruimen voor meer rust in uw huis, hoofd en hart.”

Winactie en nieuwsbrief

Schrijf u voor hier in voor de nieuwsbrief en loot mee met het boek: “Opruimen voor je doodgaat” van Margareta Magnusson

Vragen en antwoorden

Hier geef ik graag antwoorden op de vragen die ik u heb meegegeven rondom het thema Opruimen voor of na het overlijden.

 1. Weet u waar de identiteitspapieren van uw dierbare liggen en wie de huisarts is?
  Het klinkt misschien voor de hand liggend, toch is het heel fijn als u hiervoor een vast plekje afspreekt met uw dierbare. Een identiteitskaart hebben de meeste mensen in hun portemonnee. Een paspoort is groter en past daar niet in. Mijn man bijvoorbeeld, heeft zijn paspoort altijd in zijn tas bij zich, terwijl de mijne op een vast plekje thuis ligt.
  Het nummer van de huisarts hebben de meeste mensen wel in hun telefoon opgeslagen alleen weet u ook hoe deze heet? Dit voorval heb ik aan den lijve ondervonden met mijn schoonmoeder. Het nummer stond keurig in de telefoon opgeslagen alleen was ze even de naam vergeten. En de huisarts stond niet onder de H van Huisarts. Dat was even zoeken.
  Heb ook de naam en de geboorte datum van uw dierbare paraat.
 2. Is er een lijst met voorwerpen van emotionele waarde voor uw nabestaanden?
  Het opstellen van zo’n lijst is lang niet even makkelijk als we graag zouden willen. Door het van te voren te bespreken en te regelen met uw erfgenamen voorkomt u een hoop onduidelijkheid en misschien zelfs verstoorde familierelaties. Om te weten wat u allemaal aan spullen heeft, kan het nodig zijn om eerst eens spullen uit te zoeken en te sorteren. Weet u niet waar u moet beginnen? Ik kom u graag daarbij helpen. Bijvoorbeeld met tips hoe u op een goede manier tot een prettige verdeling kunt komen.
 3. Persoonlijke spullen uitzoeken. Waar zou u mee willen beginnen?
  “Opruimen is niet voor watjes. Wacht daarom niet te lang met ontspullen. Vroeg of laat heb je zelf kwaaltjes of gebreken.” Citaat uit het boek ‘Opruimen voordat je doodgaat’ van Margareta Magnusson.
  Hierin staan allerlei leuke tips en adviezen hoe u dit kunt aanpakken. Bijvoorbeeld, werk van groot naar klein.
  Door u in te schrijven voor de nieuwsbrief op deze pagina loot mee met de winactie voor dit boek.
 4. Heeft u een bijzondere collectie? Aan wie zou u deze willen nalaten?
  Heeft u bijvoorbeeld een uitgebreide postzegelverzameling of enkele oude schilderijen? Informeer bij uw nabestaanden wie interesse in deze voor u bijzondere verzameling. Zijn uw nabestaanden niet geïnteresseerd? Graag denk ik met u mee over mogelijke alternatieven en oplossingen zodat deze items goed terecht komen op een plek waar ze worden gebruikt en gewaardeerd. Daarmee maakt u anderen blij.
 5. Heeft u toegang tot belangrijke gegevens zoals verzekeringen en bankrekeningen?
  In mijn omgeving zie ik nog regelmatig dat de administratieve taken bij een van de partners ligt en de ander nauwelijks nog weet wat er speelt. Dit kan rondom een overlijden erg vervelend zijn. Ga er eens samen voor zitten en maak een overzicht van:
  • Naam bank en bankrekeningen
  • Verzekeringsmaatschappijen plus welke verzekeringen er lopen.
  • Bezittingen en vermogen
  • Hypotheekverstrekker of Verhuurder
  • Abonnementen en lidmaatschappen
  Het is handig daarbij rekening-, relatie- en/of klantnummers en inloggegevens te vermelden. Laat ook uw dierbaren weten waar u deze administratie bewaart.
  Weet u niet waar u moet beginnen met het op orde brengen van uw administratie? Neem contact met me op, dan gaan we samen aan de slag. Een administratie die op orde is bespaart tijd en energie en geeft rust.
 6. Weet u (en uw naasten) de laatste wilsbeschikking van uw dierbare te vinden?
  Het maken van een wilsbeschikking (ook wel wilsverklaring genoemd) is altijd verstandig. U hoeft er niet oud of moe voor te zijn. Het is prettig om zelf te bepalen wat er met u gebeurd, mocht u daar zelf niet meer over kunnen beslissen. En laat uw dierbaren weten waar ze deze kunnen vinden.
  Elke wilsbeschikking, in elke vorm, is ‘geldig’. Alleen kunt u niet met iedere vorm alles regelen. Er zijn drie vormen:
  • Testament
  • Codicil of schriftelijke verklaring
  • Mondelinge verklaring
  Denk ook eens na over een leventestament, wat er moet gebeuren als een van de partners handelingsonbekwaam wordt. Wie kan en mag er dan beslissingen nemen?
 7. Een donorpas, staat u geregistreerd? In 2020 gaat de nieuwe wet van kracht.
  Wat houdt de nieuwe donorwet (actieve donorregistratie) in?
  De nieuwe donorwet wil dat mensen die nu nog geen keuze in het Donorregister hebben vastgelegd, stimuleren om dat wel te doen. Wie na een aantal brieven geen registratie in het Donorregister maakt, wordt automatisch geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen orgaandonatie. Dit geldt voor alle Nederlanders van 18 jaar en ouder.
  Heeft u al een keuze gemaakt, blijft deze gewoon geldig. Tenzij u deze zelf actief aanpast.
  U kunt zich laten registreren bij: https://www.donorregister.nl/uwregistratie/digitaal#!/login
 8. Wat heeft u op dit moment nodig voor meer rust in uw huis, hoofd en hart?
  De beste raad die ik u kan geven is:
  Wees eerlijk naar uzelf als u deze vraag beantwoordt en zorg goed voor uzelf.

 

Handige links:
• https://ikmisje.eo.nl/themas/artikel/4-tips-opruimen-na-overlijden-partner
• https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijden