Je doelen realiseren in 5 stappen

Ieder jaar stellen velen van ons weer nieuwe doelen. Ben eens eerlijk; hoeveel van deze doelen realiseer je ook? Dat blijkt in de praktijk vaak moeilijker dan we zouden willen.

Besef dat je gewoontes niet zomaar even verandert. Geef jezelf de tijd. Daarom is het belangrijk om kleine stappen te zetten. Vele kleine stappen, zodat je de koers van je leven veranderd en je gewoontes de tijd krijgen om mee veranderen.

Te snel, te grote stappen leveren tijdelijk resultaat op. En vaak weerzin in het weer oppakken ervan. Waarschijnlijk geen verandering in je gewoonte waardoor het resultaat van tijdelijke aard is. Hoe zorg je er nu voor dat je jouw doelen wel realiseert? 5 stappen;

1 Wat is mijn werkelijke verlangen?

En dit is misschien wel de aller moeilijkste stap. Ga eens rustig zitten en maak contact met je innerlijk en stel jezelf de vraag:

Wat is mijn werkelijke verlangen? Wat zou ik nu echt graag willen? Misschien verlang je naar meer rust in je hoofd of zou je meer tijd willen met familie en vrienden. Tip; schrijf dit op.

2 Maak concreet

Kijk vervolgens wat je concreet kunt doen om bijv. meer rust in je hoofd te hebben. Is het fijn als je spullen een vaste plek in huis hebben en je niet meer hoeft te zoeken? Dat je weer overzicht hebt over je hoeveelheid taken in de week? Of misschien dat je administratie op orde is.

Met welke acties kun jij in deze richting te bewegen? Maak deze acties niet ‘heilig’. Soms werkt iets niet goed voor je, ga dan voor een andere manier of pas iets aan. Blijf wel in beweging en aan je doel werken. Beweging is belangrijker dan perfectie!

3 Plan in je agenda

Druk? Tuurlijk. Mocht je niet leven als een relaxte hippie, en dat zijn er maar weinig, is de kans groot dat je druk bent.

Bijv: ma-ochtend 9-11 uur; mail beantwoorden en binnengekomen post verwerken.

Plan terugkerende taken, bij voorkeur op een vaste dag/tijdstip.

In de praktijk kom ik vaak mensen tegen die een haat/liefde verhouding hebben met plannen. Eigenlijk willen ze dit liever niet, vanwege gevoel van nog een verplichting erbij. Maar ze merken ook dat het werkt en houvast biedt. Sommige dingen moeten nu eenmaal, om grotere problemen te voorkomen. Wat kan helpen is om naast geplande zaken, ook voldoende ruimte te laten voor ‘lummeltijd’ of ‘freewheeltijd’.

Doordat je voor jouw acties concreet tijd vrijmaakt, is de kans groter dat je ze ook echt uitvoert. Je agenda herinnert je eraan, en komt er minder gauw iets tussen.

4  Leg de lat laag

Essentieel, omdat de kans van slagen groter wordt. Je daardoor meer zelfvertrouwen krijgt en je langer doorgaat op je ingeslagen weg. En als je langer doorgaat is de kans weer groter dat het een nieuwe gewoonte gaat worden, enz.

En een gewoonte gaat meer vanzelf en kost weinig moeite. Daar wil je naar toe. Dus, hou je stappen klein en stop op tijd.

5 Beloon jezelf na afloop van een taak

Lief zijn voor jezelf, is het allerliefst wat je kunt doen. 💚 Belangrijk omdat je jezelf hierbij positief stimuleert. Dus heb je je lastige taak voor die dag volbracht .… even lekker met je benen omhoog, een vriendin bellen of in je tijdschrift neuzen.

Lieve lezer, gun jezelf de tijd om jouw doelen/verlangens voor 2022 helder te krijgen. Met liefde voor jezelf.

 

Heeft dat doel te maken met opruimen en/of verhuizen? En kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Ik help je op weg met een goede start.

www.evamooren.nl / 06-24837433