Ontspannen op vakantie in 7 stappen

1 Regel minimaal 1 dag voor je vakantie vrij van werk en verplichtingen

Zorg dat je voor vertrek minimaal 1 dag van te voren vrij van werk en andere verplichtingen bent. Houd hier rekening mee terwijl je je vakantie aanvraagt op je werk. Deze dag kun je besteden om je huis netjes achter te laten. Dat helpt enorm om rustiger te vertrekken.

2 Maak een vakantiechecklist

Een must voor iedereen die met een rustig gevoel wil kunnen vertrekken.  Zo gebruiken mijn oom en tante al jaren een vaste kampeerchecklist, die ze ieder jaar weer tevoorschijn halen. Werkt fantastisch en je kunt ieder jaar weer dezelfde checklist gebruiken! Je kunt de checklist opdelen in 2 delen:

 • Wat moet ik meenemen/inpakken? Kampeerspullen, zaklamp, regelkleding, wandelschoenen enz.
 • Wat moet ik van te voren thuis regelen? Inentingen, verzekeringen, noodnummers in je mobiel zetten, oppas voor je huisdieren, auto laten nakijken enz.

3 Begin op tijd met spullen verzamelen

Haal een paar dagen van te voren je koffer alvast tevoorschijn en begin alvast te verzamelen. Werkt echt goed!

4 Werk je vuile was weg

Begin zo’n 4-5 dagen van te voren met wassen. Dit heeft twee voordelen:

 • Je kleding die je mee wilt nemen is op tijd schoon
 • Als je weer thuiskomt (vaak met een berg vuile was) zijn je wasmanden grotendeels leeg. Heerlijk toch. Als je dan toch gaat wassen, verschoon meteen je bed. Hoef je dit niet meer te doen als je thuiskomt.

5 Ruim je huis op

De dag voor vertrek maak je een opruimronde door je huis. Het is nu niet het moment om die ene kast helemaal uit te spitten, dat komt na je vakantie wel weer.

Concentreer je op de volgende dingen. Dit is een absolute must! Het gaat erom dat je vuil uit je huis is. Want dat kan ongedierte aantrekken tijdens je vakantie. Dus:

 • Stofzuig je huis goed
 • Maak alle prullenbakken leeg
 • Leeg je koelkast
 • Zorg dat er geen etensresten achterblijven!
 • Dweil de keukenvloer

6 Geef problemen een plaatsje voordat je vertrekt

Vakantie is een geweldige manier om even in een andere realiteit te stappen. Wil je dit gevoel echt ervaren? Zorg dan dat je je problemen niet meeneemt op vakantie. Door je problemen los te laten nu je nog thuis bent kun je ze hier ook achterlaten. Schrijf het van je af. Dat helpt om orde te scheppen in je gevoelens.

Als je morgen vertrekt zeg dan 3 keer hardop tegen jezelf:  ‘Ik laat mijn problemen los’ en blaas daarbij uit.

7 Neem een notitieboekje mee

Om twee redenen:

 • Dit kun je zeker de eerste dagen gebruiken om alle zaken die nog boven komen drijven van je af te schrijven. Misschien bedenk je plotseling dat je nog wat dingen moet doen voor je werk, of ervaar je vervelende gevoelens en wil je deze van je af schrijven. Zodra je merkt dat iets je bezighoudt op een vervelende manier pak je je boekje erbij, en schrijf je het van je af. Sla het niet op in je brein. Dit is ballast.
 • Gebruik je boekje later in de vakantie ook om alle nieuwe inspiratie op te schrijven. De beste ideeën ontstaan wanneer je lekker ontspannen bent!

Nu ben je klaar om te beginnen aan je welverdiende vakantie. Ik wens je alvast heel veel plezier en ontspanning toe!