Je caravan inruimen. Hoe doe je dat?

1 GEWICHT EN BANDEN CHECK

  • Kijk hoeveel gewicht er in jouw caravan mag (staat in de papieren).
  • Kijk vervolgens of de banden die onder de caravan zitten goed zijn om dat  gewicht te dragen. Dit kun je zien aan het typenummer op de band. Als de caravan 1400 kg mag, moeten de banden elke 700 kg kunnen dragen. Dit gaat vaak mis, en dan sta je aan de kant met een klapband.
  • Zorg dat de banden goed op spanning zijn en niet versleten.

2 VERDEEL HET GEWICHT

  • Probeer het gewicht zoveel mogelijk te verdelen. Zet zware spullen, zoals stoelen en tafels, in het midden neer. Berg die vooral niet op in hoge kasten. De spullen kunnen namelijk onder het rijden uit de kasten vallen.
  • Belaad je caravan voorin minder zwaar zodat er niet te veel gewicht op de dissel komt.
  • Is er nog plaats in de achterbak van je auto? Leg hier de andere zware spullen in. Zoals de voortent of boeken. Dan wordt je auto zwaarder en je caravan niet. Rijdt veel fijner!

3 LAAT DE WATERTANK LEEG

Vul je normaal gesproken de watertank in de caravan of camper van te voren? Bedenk dan dat een volle watertank zwaar is. Laat de watertank leeg. Eenmaal op de bestemming kun je de watertank vullen.

4 ETEN EN DRINKEN 

Het is verleidelijk om een hele voorraad aan eten en drinken mee te nemen als je op reis gaat. Toch is het beter om niet al te veel mee te nemen. Neem daarom alleen eten en drinken mee voor onderweg en (afhankelijk van de duur van je reis) de dag van aankomst.

Meestal kom je later aan en zijn de supermarkten dicht. Bovendien heb je vaak lang gereden en is het fijn om niet meer te hoeven koken. Voor de volgende dag en de rest van de vakantie zijn er op de plaats van bestemming genoeg supermarkten te vinden.

Zet het eten en drinken in een krat op een plek waar je onderweg goed bij kunt, zoals in het midden van de caravan. Wel zonder dat deze kan gaan schuiven.

5 NEEM LICHTE PANNEN MEE

In eerste instantie denk je misschien dat pannen en bestek niet veel verschil uitmaken qua gewicht. Toch scheelt het enkele kilo’s. Kies daarom voor lichte pannen. Wist je dat er opvouwbare pannen bestaan, gemaakt van siliconen? Deze pannen zijn ideaal voor als je gaat kamperen.

6 VOORKOM SCHUIVEN VAN SPULLETJES

  • Gebruik je handdoeken om je keukenkastjes op te vullen
  • Of gebruik antislipmatjes voor in de kastjes
  • Berg glazen onderin op, goed ingepakt. Op bestemming kun je ze boven in een kastje zetten
  • Zet zware spullen vast tussen andere voorwerpen

En een laatste tip voor diegenen met kinderen: beperk de hoeveelheid boeken, spelletjes en speelgoed. Hutten bouwen, zwemmen en voetballen met de kinderen van buurtenten blijkt toch altijd leuker😊