Kerstspullen opbergen, 7 tips

Het opruimen van je kerstspullen hoort er nu eenmaal bij. Overzichtelijk opruimen scheelt je volgend jaar veel werk tijdens het weer tevoorschijn halen en versieren van je huis. Het is ook fijn om te weten wat je allemaal al hebt, zodat je dingen niet dubbel aanschaft. En dat bespaart je weer geld.

Mijn advies: geef deze winter jouw aandacht aan het netjes opbergen van je kerstspullen! Misschien kun je dan meteen je eerste goede voornemen voor 2023 afstrepen. 😊

Maak het jezelf makkelijk met de volgende opbergtips:

1 De kerstballen box

Ook ik bewaarde mijn kerstballen heel lang in keukenpapier gewikkelde dozen, zodat ik ze eerst per stuk moest uitpakken voordat ik zag wat erin zat. De kerstballendoos is echt een uitkomst. Je ziet meteen wat je aan ballen hebt en het scheelt aanzienlijk in de hoeveelheid handelingen tijdens het in-en uitpakken. Goedkoop te vinden bij o.a. Xenos en Action.

2 Sorteer op kleur of op thema

Voor veel mensen is een kleursortering prettig. Volgend jaar kies je misschien wel voor een witte boom of liever met rood en goud. Dan kun je zo de juiste box met kerstballen pakken. Het belangrijkste is dat je een sortering maakt die voor jou duidelijk en herkenbaar is. Hou het wel eenvoudig.

3 Doorzichtige opberg box

Kies bij voorkeur een doorzichtige opberg box. Je kunt dan in 1 oogopslag zien wat er in de box zit. Bovendien zijn je spullen bescherm tegen vocht en schimmel en komt er minder stof bij. Voor de extra duidelijkheid kun je ook je boxen labelen. Plak de labels aan die kant die zichtbaar is voor je!

4 Kerstverlichting

Rol deze op over een stuk karton (binnenkant keukenrol) of hard plastic. Speciaal hiervoor zijn er ook katrollen te koop. Je kunt ook zo je slingers opbergen.

5 Overige versieringen

Soms kun je deze bovenin de kerstballen box plaatsen. Of gebruik een doorzichtige opbergbox. Daarin doe je je versieringen die niet in de ballen vakjes passen.

6 De kerstboomtas

Ja, ze bestaan echt! Het geklungel met vuilniszakken is voorbij. En je boom blijft vrij van stof. Ook kan deze tas helemaal klein gemaakt worden en kun je hem makkelijk dragen. Echt een super handig ding. Ook voor kerstkransen zijn speciale opbergtassen te krijgen. O.a. bij Sunware of Blokker te krijgen.

7 Geef weg (aan je kleinkinderen)

Wij als kleinkinderen mochten ieder jaar iets uit de kerstboom van opa en oma zoeken. Ook al zijn ze inmiddels allang overleden, nog steeds komen ieder jaar hun kerstballen weer tevoorschijn. En daar ben ik nog steeds heel blij mee.