Opruimen voor je doodgaat

 1. Weet je waar de identiteitspapieren van je dierbare liggen en wie de huisarts is?

  Het klinkt misschien voor de hand liggend, toch is het heel fijn als je hiervoor een vast plekje afspreekt met je dierbare. Een identiteitskaart hebben de meeste mensen in hun portemonnee. Een paspoort is groter en past daar niet in. Mijn man bijvoorbeeld, heeft zijn paspoort altijd in zijn tas bij zich, terwijl het mijne op een vast plekje thuis ligt.
  Het nummer van de huisarts hebben de meeste mensen wel in hun telefoon opgeslagen maar weet je ook de naam? Dit voorval heb ik aan den lijve ondervonden met mijn schoonmoeder. Het nummer stond keurig in de telefoon opgeslagen alleen was ze even de naam vergeten. En de huisarts stond niet onder de H van Huisarts. Dat was even zoeken.
 2. Is er een lijst met voorwerpen van emotionele waarde voor je nabestaanden?

  Het opstellen van zo’n lijst is lang niet even makkelijk als we graag zouden willen. Door het van te voren te bespreken en te regelen met je erfgenamen voorkom je een hoop onduidelijkheid en misschien zelfs verstoorde familierelaties. Om te weten wat je allemaal aan spullen hebt, kan het nodig zijn om eerst eens spullen uit te zoeken en te sorteren. Weet je niet waar je moet beginnen? Ik kom je graag daarbij helpen. Bijvoorbeeld met tips hoe je op een goede manier tot een prettige verdeling kunt komen.
 3. Persoonlijke spullen uitzoeken. Waar zou je mee willen beginnen?

  “Ouder worden is niet voor watjes. Wacht daarom niet te lang met ontspullen. Vroeg of laat heb je zelf kwaaltjes of gebreken.” Citaat uit het boek ‘Opruimen voordat je doodgaat’ van Margareta Magnusson. Hierin staan allerlei leuke tips en adviezen over hoe je dit kunt aanpakken.
 4. Heb je een bijzondere collectie? Aan wie zou je deze willen nalaten?

  Heb je bijvoorbeeld een uitgebreide postzegelverzameling of enkele oude schilderijen? Informeer bij je nabestaanden wie interesse heeft in deze voor jou bijzondere verzameling. Zijn je nabestaanden niet geïnteresseerd? Er zijn mooie alternatieven en oplossingen te vinden zodat deze items op termijn goed terecht komen op een plek waar ze worden gebruikt en gewaardeerd. Daarmee maak je anderen blij.
 5. Heb je toegang tot belangrijke gegevens zoals verzekeringen en bankrekeningen?

  In mijn omgeving zie ik nog regelmatig dat de administratieve taken bij een van de partners liggen en de ander nauwelijks nog weet wat er speelt. Dit kan rondom een overlijden erg vervelend zijn. Ga er eens samen voor zitten en maak een overzicht van:
  • Naam bank en bankrekeningen
  • Verzekeringsmaatschappijen plus welke verzekeringen er lopen
  • Bezittingen en vermogen
  • Hypotheekverstrekker of verhuurder
  • Abonnementen en lidmaatschappen
  Het is handig daarbij rekening-, relatie- en/of klantnummers en inloggegevens te vermelden. Laat ook je dierbaren weten waar je deze administratie bewaart.
  Weet je niet waar je moet beginnen met het op orde brengen van je administratie? Neem contact met me op, dan gaan we samen aan de slag. Een administratie die op orde is bespaart tijd, geeft energie en rust.
 6. Weet je (en je naasten) de laatste wilsbeschikking van je dierbare te vinden?

  Het maken van een wilsbeschikking (ook wel wilsverklaring genoemd) is altijd verstandig. Je hoeft er niet oud of moe voor te zijn. Het is prettig om zelf te bepalen wat er met je gebeurt, mocht je daar zelf niet meer over kunnen beslissen. En laat je dierbaren weten waar ze deze kunnen vinden.
  Elke wilsbeschikking, in elke vorm, is geldig. Alleen kun je niet met iedere vorm alles regelen.      Er zijn drie vormen:
  • Testament
  • Codicil of schriftelijke verklaring
  • Mondelinge verklaring
  Denk ook eens na over een leventestament, wat er moet gebeuren als een van de partners handelingsonbekwaam wordt. Wie kan en mag er dan  beslissingen nemen?
 7. Een donorpas, staat je geregistreerd? In 2020 gaat de nieuwe wet van kracht.

  Wat houdt de nieuwe donorwet (actieve donorregistratie) in?
  De nieuwe donorwet wil mensen die nu nog geen keuze in het Donorregister hebben vastgelegd, stimuleren om dat wel te doen. Wie na een aantal brieven geen registratie in het Donorregister maakt, wordt automatisch geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen orgaandonatie. Dit geldt voor alle Nederlanders van 18 jaar en ouder.
  Heb je al een keuze gemaakt, dan blijft deze gewoon geldig. Tenzij je deze zelf actief aanpast. Je kunt je laten registreren bij: https://www.donorregister.nl/uwregistratie/digitaal#!/login
 8. Wat heb je op dit moment nodig voor meer rust in je huis, hoofd en hart?

  De beste raad die ik je kan geven is:
  Wees eerlijk naar jezelf als je deze vraag beantwoordt en zorg goed voor jezelf.