Praktijkverhaal: De balans na 2.5 jaar ondernemerschap

Wat ben ik blij waar ik nu sta. Met regelmaat kan ik me er nog over verwonderen. Sinds begin 2019 volgden opdrachten elkaar steeds vlotter op. Maanden zaten letterlijk vol en een volgende klus even moest wachten.

Dit klinkt natuurlijk fantastisch. Ook ik heb mijn offers moeten brengen en ben echt niet ‘zomaar’ op dit punt beland.  Daar ging een heel proces aan vooraf. Toen ik eenmaal wist wat ik wilde, was er tomeloze inzet. Tientallen acties heb ik ondernomen, waarvan er uiteindelijk slechts een paar goed werken. Daar moet je achter zien te komen. Ondernemerschap betekent voor mij:

  • Datgene doen waar je passie ligt (ken je sterktes en zwaktes)
  • Niet bang zijn om te proberen en loslaten wat niet werkt. Zo heb ik veel tijd en energie besteed aan het ontwikkelen van een flyer en het flyeren zelf. Het heeft me weinig opgeleverd behalve een wijze les en ervaring. Dit is trouwens een delicaat evenwicht. Beetje aanvoelen tot hoelang je door moet gaan met iets. Te kort, krijgt het geen kans. Te lang, verspil je tijd, energie en geld, wat je heel goed aan iets anders had kunnen besteden.
  • Perfectionisme loslaten

Bijvoorbeeld foto’s die ik gebruik zijn (tot nu toe) allemaal zelf gemaakt. Ik ben geen stylist of fotografe, dus hoe belangrijk zijn ‘perfecte’ foto’s voor mij als opruim- en verhuiscoach? Wat ik mijn klanten meegeef geldt zeker ook voor mij: “vooruitgang is belangrijker dan perfectie” 😊

  • GEDULD in de opbouwfase

Voor mij nog het aller moeilijkste. En ondertussen gewoon doorgaan met netwerken, flyeren, pitchen, workshops, social media, de Vier Seizoenen enz.

  • Mezelf ontwikkelen als coach en als mens

Ik durf te zeggen dat ik de afgelopen 2.5 jaar meer ben gegroeid dan de 20 jaren daarvoor in loondienst. En toch was ook die periode essentieel om te komen waar ik nu ben. Eindelijk kan een heleboel potentieel naar buiten.

  • Beslissingen nemen

Daarin herken ik de strijd bij mensen die ik mag helpen met opruimen en verhuizen. Ook ik was niet zo’n snelle beslisser. Kon heel lang over dingen wikken en wegen. En als ondernemer moet je over 100 en 1 dingen beslissen….

Wat mij heeft geholpen is om gewoon te beginnen met de eerste stap. Als je er niet uitkomt, toch te kiezen. Gaandeweg merk je of je goed zit en anders stuur je bij (fouten maken mag, heb ik ontdekt😉). Dingen worden duidelijker. Ik ben duidelijker. Het is steeds helderder waar je heen moet. En wordt beslissen zoveel makkelijker.

Afrekenen met mijn verleden, was voor mij nodig om te kunnen starten als ondernemer. Klinkt eenvoudig en is het niet. Vanuit de basis heb ik meegekregen dat ik niet intelligent of slim genoeg zou zijn. Ik was niet goed genoeg, op maatschappelijk vlak. Er waren verwachtingen die ik niet waar kon maken.

Ja pap, je ‘ziet’ me nu pas. Je ziet nu pas mijn kwaliteiten en dat het ook anders kan. Je hebt me trouwens fantastisch gesteund, vanuit het hemelrijk. Je had wat goed te maken, en dat heb je gedaan. En ook nu nog, kan ik je om raad vragen, en ben je er, als dat nodig is. Wat je op aards niveau niet kon, kan je nu wel. Dank je wel daarvoor.

Mensen weer op de rit helpen. Liefdevolle afstemming, op een praktische manier. Daar waar het echt nodig is. Iets doen wat wezenlijk van belang is voor iemand. Ontzorgen en samendoen. Stap voor stap. De energie weer laten stromen. Dat maakt mijn vak zo mooi!