Prikkelarmer maken van je huis, 7 tips

1 Hou de basis rustig

De basis in je huis zijn je vloeren, muren, raambekleding en de grotere meubels, zoals je bank, boekenkast en bed. Als je deze in rustigere kleuren houdt (wit, zwart, hout, licht tintje) kun je de kleur aanbrengen in de accessoires.

Wil je graag een pittige kleur op de muur, hou dan zeker de vloer eronder neutraal. En, én, én wordt een kermis aan stijlen en kleuren. De moeilijkheid zit hem in het maken van de keuze. Waar ga jij voor?

💚 Kleurentip

Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.

2 Groepsvorming

Dit komt bij het opruimen eigenlijk altijd terug, het sorteren. Het geeft overzicht, rust en je ziet hoeveel je daadwerkelijk van iets hebt. Heb je bijv. veel foto’s. Hang al je ingelijste, dierbare foto’s in een groep bij elkaar. Of koop een groot wandbord en prik daar foto’s en andere items op. Zet al je kaarsen bij elkaar op een groot bord, verzamel al je tijdschriften in een mand. Het gaat erom dat het weer één geheel vormt.

3 Groot geeft ruimte

Voortbordurend op de vorige tip. Met groeperen maak je dingen dus groter. Dit geeft ruimte. Zet liever een paar grote vazen in je woonkamer dan een heleboel kleine, want het laatste maakt een rommelige indruk. Of zet al die kleine vazen bij elkaar en maak er op die manier weer één groot geheel van.

4 Maak grote oppervlakten leeg

Kan een deel van deze spulletjes misschien ook weg? Doe ze anders bij elkaar in een mandje of bak en zet in je kast. Zo zie ik vaak bij mensen de bovenkant van kasten lekker vol staan. Dit geeft een vol en drukkend gevoel. Haal de bovenkant eens leeg en kijk eens wat dat doet? Leidraad voor het opbergen van spullen; de zwaarte onderin.

5 Speel verstoppertje met je spullen

Uit het zicht betekent meteen dat je ruimte er rustiger uitziet. Hoe meer er open is, open kasten, planken enz. hoe trubbeliger het wordt. Dit kun je eenvoudig verhelpen door bijv. deuren voor je kast te plaatsen en spullen in bakken en mandjes doen of een rolbak onder je bank te schuiven. Hoe minder je tegen spullen aan hoeft te kijken, hoe rustiger het aanzicht wordt.

6 Het belang van licht

Naast natuurlijk licht, is kunstlicht een belangrijke factor voor sfeerbepaling in je huis. Kies bij voorkeur voor niet te fel licht. Behalve aan je werktafel. Zachter/sfeer licht straalt meer rust uit. Brand je graag (nep) kaarsen? Zoals de tip hierboven, groepeer bij elkaar en steek aan. Kaarsen werken ontspannend.

7 Geur in je huis

Misschien niet iets waar je meteen aan denkt, bij het prikkelarmer maken van je huis. Bij een opruimsessie vraag ik mensen altijd te luchten. Die vrijkomende energieën de deur uit! Geur is bepalender en heeft meer invloed dan wij dagelijks beseffen. Wist je dat iemand wiens lichaamsgeur je niet lekker vindt ruiken, nooit je partner kan worden?  En dan bedoel ik niet iemands aftershave. Dus lekker luchten die boel.