Samen aan de slag via PGB

Als ik deze nazomer bij een klant kom, klikt het meteen tussen ons. Na de gratis opruimscan schakelt ze me dan ook meteen in via mijn ‘Eerst Hulp Bij Opruimen Pakket’. Omdat ze snel vermoeid is en overprikkeld raakt knippen we de werksessies in kortere stukken. Door een ongeluk in het verleden heeft ze een NAH.

Wat me opvalt is dat haar huis keurig netjes oogt. Als ze de kasten opendoet zie ik dat deze volgestopt zijn met spullen en dat alles door elkaar heen ligt.  Ook het ordenen van papieren is moeilijk. Ze stoort zich het meeste aan haar kledingkast en kast met administratie. Wel betaalt ze keurig alle rekeningen op tijd. Dat doet ze altijd meteen. Fijn!

Gelukkig heeft ze een overzichtelijke papieren weekagenda. Ze geeft aan van papier beter te kunnen lezen dan van een scherm. Lezen van een scherm kost meer energie en je krijgt veel meer prikkels binnen. Focussen wordt moeilijker en de energie is eerder op. Vast herkenbaar voor sommigen.

Het helpt haar als ze letterlijk opschrijft wat ze moet doen. Dan weet ze precies waarmee ze kan beginnen, zonder het te hoeven bedenken. Zoals:

Donderdag 10-12 uur, kledingkast opruimen. Linkerkant, de bovenste 3 plankenWekker zetten. Om 12 uur stoppen.

 Samen maken we een planning voor de eerste 5 werksessies. Waarin we de taken in kleine behapbare stukjes knippen en deze in haar agenda zetten. We plannen om de week 2 uur waarbij we beginnen met het opzetten van een eenvoudig administratiesysteem. Zodat binnenkomende post binnen 1 week wordt verwerkt.

Ook help ik met dingen die geregeld moeten worden zoals het aanvragen van een nieuw rijbewijs, het indienen van facturen voor het ziekenfonds en het aanvragen van PGB. Vanaf dat we elkaar ontmoette had ik al het idee dat zij daar recht op heeft. Het proces van aanvragen kost veel tijd, energie en vraagt overzicht. Net datgene wat moeilijk is voor haar.

Het klopt niet, dat juist voor mensen die voor hulp in aanmerking komen, de drempel om pgb aan te vragen zo hoog is.  Als je al op de hoogte bent van de mogelijkheden. Het is fijn als iemand je daarbij helpt.

Samen doorlopen we het proces van PGB aanvragen via de gemeente. Van het invullen van formulieren, afspraak maken met de gemeente, het keukentafelgesprek en de zorgovereenkomst SVB. Het heeft geen windeieren gelegd. Gelukkig, want het hele proces kostte mijn klant aardig wat kruim. Komend jaar kunnen we samen verder aan de slag via PGB😊

Ik vind het heel prettig om een langere tijd met iemand aan de slag te mogen. Daarom het volgende verzoek;

  • Ken je iemand die ook een PGB heeft en die gebaat zou zijn bij een opruimbegeleider?
  • Of ken je iemand waarvan je vermoedt dat hij of zij weleens recht kan hebben op een PGB en die hulp kan gebruiken bij het aanvragen ervan?

Neem dan contact met me op: 06-24837433