Als ik bij Miek kom voor een kennismaking klikt het meteen tussen ons. Ze heeft geeft aan moeite te hebben met overzicht houden en is vaak halverwege de draad kwijt. Zo van “waar ben ik ook alweer mee bezig?” Het heeft te maken met prikkelverwerking en snel vermoeid zijn. Vanwege een auto-ongeluk in het verleden, vertelt ze.
Wat me opvalt is haar huis keurig netjes oogt. Als ze de kasten opendoet zie ik dat deze volgestopt zijn met spullen en dat alles door elkaar heen ligt. Het ordenen van papieren is moeilijk.
Ze gebruikt bewust een papieren weekagenda. Van papier kan ze beter lezen dan van een scherm. Lezen van een scherm kost meer energie en je krijgt veel meer prikkels binnen. Focussen wordt moeilijker en je energie is eerder op. Miek presenteert zichzelf goed. Ze is een bikkel. En toch, tussen de regels door merk ik dat ze er helemaal doorheen zit. Ze weet het allemaal niet meer.
Er gaan bij mij alarmbellen rinkelen. Heeft Miek geen recht op gemeentelijke potjes voor huishoudelijke hulp en begeleiding? Mijn broer heeft ook NAH en ik heb hem jarenlang geholpen met zijn administratie. Deze situatie vertoont duidelijke overeenkomsten.
Aanvraag PGB en huishoudelijke hulp
Ik bespreek dit met Miek. Ze staat open voor het idee en we nemen contact op met de afdeling WMO van haar gemeente. Een keukentafel gesprek volgt. De situatie is helder. Samen doorlopen we het hele proces van aanvragen.
Het duurt wel even voordat het rond is. Hier laat de bureaucratie zich zien. Je moet je door een aardige brei van papierwerk heen werken! Het kost Miek veel energie. Het goed nieuws is dat wekelijkse huishoudelijke hulp en begeleiding wordt toegekend.
En eenmaal ‘in de molen’, kan ze de vruchten plukken. Haar zelfredzaamheid is groter geworden en ze heeft weer uitzicht. Zonder dat ze inteert op haar financiën.
Gunstig zijn de gewijzigde voorwaarden voor PGB-houders sinds 2019, waarbij de eigen bijdrage inmiddels is verlaagd naar € 19,- per maand.
Samen aan de slag
Terwijl de aanvraag loopt wil Miek graag alvast samen aan de slag. Ze kies voor het ‘Samen er tegenaan’ pakket van 5 dagdelen coaching. We prikken een vaste ochtend en maken een planning voor de eerste 5 keer. We gaan aan de slag met de volgende werkzaamheden:
Kledingkast
Dit is een doorn in haar oog en komt ze iedere dag weer tegen. We beginnen met haar shirts en sjaals. Daar heeft ze er zoveel van dat ze niet meer weet wat en hoeveel ze ervan heeft. Tussendoor zet ze zelf ook stapjes. De stappen plannen we samen in. Het helpt haar als ze letterlijk opschrijft wat ze kan doen. Dan weet ze precies waarmee ze kan beginnen, zonder het te hoeven bedenken.
Labelwriter
Miek heeft zichtbaar plezier in het opruimen. En heeft al gauw een eigen labelwriter (een onmisbaar apparaat als opruimcoach). Ze heeft gemerkt dat het labelen van haar kledingkast zo prettig werkt, dat ze dit voor veel meer kasten in huis wil gaan gebruiken. Eerlijkheid gebied te zeggen, dat ik zelf thuis ook het eea label.
Administratie
Omdat binnenkomende post vaak lang blijft liggen gaan we aan de slag met het opzetten van een eenvoudig administratiesysteem. Dit systeem voorkomt dubbele handelingen. Je ziet in een oogopslag welke acties er gedaan moeten worden. Miek plant een wekelijkse administratie uur zodat de stapel papieren te overzien blijft en binnenkomende post binnen 1 week wordt verwerkt. Lastigere acties legt ze apart, om samen op te pakken.
Agenda planning en lopende zaken
Dit komt wekelijks aan bod. We kijken vooruit in haar agenda. Bij knelpunten passen we de indeling zo aan, dat Miek geen roofbouw pleegt op haar energieniveau. Zodat het inzichtelijker wordt waar haar energie naar toe gaat en hoe ze handiger kan plannen. Telefoontjes plegen kan een uitdaging zijn. Dit doen we dan samen. Een stukje assertiviteit wordt hierin meegenomen.
Zeker zo belangrijk ….
tijdens onze sessies is, er helemaal zíjn, voor iemand. Het is fijn om iemand naast je te hebben. Iemand die luistert, vraagt, meedenkt en helpt bij het maken van keuzes en helpt de focus te bewaren.
Bij dilemma’s zetten we de voors- en tegens naast elkaar. Een stukje relativeren van situaties, hoort daar ook bij.
Na een paar sessies samen aan de slag zegt Miek iets waar ik stil van word: “Sinds we samen het traject zijn gestart ben ik me meer bewust waar mijn energie allemaal naar toe gaat. Ik geef heel makkelijk mijn energie ‘weg’ aan allerlei mensen, en dan heb ik te weinig energie over voor mijn eigen dingen. Ik krijg meer inzicht in hoe makkelijk ik mijn eigen prioriteiten op zij zet. Het is alsof de mist uit mijn hoofd optrekt. “
Miek kan me betalen vanuit haar PGB-budget. Dat geeft haar de mogelijkheid om structureel begeleiding in te schakelen. Haar zelfredzaamheid en levensvreugde zijn gegroeid. Ze staat er niet meer alleen voor. Dat maakt mijn werk zo ontzettend mooi en dankbaar! 💚