Zomereenzaamheid door Corona, 5 ervaringstips

Maatregelen zijn versoepeld en er mag steeds een beetje meer. Toch liggen activiteiten voor senioren nagenoeg plat. Zoals ook de populaire Zomerschool SAS. Juist in het leven geroepen, ter overbrugging van de zomerperiode, waarin normaliter toch al veel activiteiten stilliggen. Deze heeft overigens wel een aantal activiteiten online gezet, die je daar kunt volgen, tip.

Drie maanden waren we bijna volledig thuis. Waarin ik weliswaar het online coaching heb opgepakt en enkele achterstallige klussen heb kunnen wegwerken. Ook ik ontkwam niet aan sombere gevoelens. De dagen gingen te veel op elkaar lijken. En de dingen waar ik normaal gesproken veel energie van krijg, waarbij het gaat stromen, ontbraken nu. Het fysiek met mensen kunnen werken, mijn vaste klanten/contacten, sportclubjes, na-borrelen na ballet …

Na 3 weken werd duidelijk dat het allemaal nog langer zou gaan duren. Dus heb ik de volgende dingen opgepakt die me daarbij zeker hebben geholpen.

Allereerst belangrijk om bij jezelf te kijken waarmee je op dit moment het meeste geholpen zou zijn. Waar heb je nu de meeste behoefte aan? Waardoor je je wat beter zou voelen? En, niet onbelangrijk, wat ligt binnen je mogelijkheden?

1 Videobellen
Pak eens wat vaker de telefoon en ga videobellen met je kinderen, familie of vrienden. Het is niet hetzelfde als een fysiek bezoek. Het helpt wel om je minder geïsoleerd te voelen. En je blijft zo ook beter op de hoogte van het leven van de mensen om je heen.

2 Thuissporten/bewegen
Volg online sportlessen, als je liever (nog) niet naar de sportschool gaat. Nederland in beweging kan wat zijn. Of misschien is het een idee om een loopband of hometrainer aan te schaffen. Mijn man heeft een crosstrainer aangeschaft tijdens de lockdown en heeft daar veel plezier van. Met sporten kom je meer in je daadkracht en kom je beter in je lijf te zitten. Kortom, het maakt gelukkiger.

3 Dagstructuur
Ik merk dat iedereen gebaat is bij een bepaalde mate van structuur. Voor de een mag deze wat gedetailleerder zijn dan voor de ander. Voor mij zijn redelijk vaste eet-sport en slaaptijden belangrijk. En zorg ik iedere dag buiten kom. Prima, zolang voor jou werkt.

4 Hegge praatjes
Zijn de praatjes op straat en in de winkel niet vaak de meest spontane? Onze senioren buren zie ik vaak ‘bezoek’ ontvangen in de inrit. Voor een praatje. Zelf wandel ik zo eens langs een vriendin om door het raam te zwaaien en even kletsen. Het kan je net even opbeuren.

5 Buiten opruimen
Aanspraak gegarandeerd! Handschoenen en een vuilniszak lijken hetzelfde effect te hebben als een hond. Mensen spreken je makkelijker aan.

Op de zaterdag voor Pasen had ik een rotdag. Na een uur of wat heb ik mezelf bij elkaar geraapt. Twee uur later had ik twee volle zakken afval en een aantal mensen gesproken. Ik was een stuk opgewekter en de wereld weer een beetje schoner! (opruimen maar dan anders) 😉

Sterkte deze zomer! We moeten het samen doen. 🍀